15. januari 2025
Dankzij de strenge wijnwetgeving weet de consument steeds beter wat hij/zij in de regel mag verwachten van de wijn achter het etiket. Dat een wijn een IGP is of een AOP (of vergelijkbare termen) geeft ons immers de zekerheid dat de specifieke regels die verbonden zijn aan de herkomstbenaming, zijn nageleefd. Een wijn uit de VS met op het etiket de naam Chablis? Kan niet! Je creativiteit loslaten op beschermde begrippen, mag ook niet. Misleiding ligt immers op de loer. Zo had Domaine Fichet in...

04. november 2024
Ze zijn niet te negeren. Flessen met om de hals een label met de aanbeveling van een al dan niet gerenommeerd wijntijdschrift, -gids of -deskundige. Beplakt met bronzen, zilveren of gouden medailles gewonnen op concoursen. En ook op internet buitelen de recensies over elkaar heen. Une mer à boire! Maar wat zijn die aanbevelingen (lees: meningen) waard voor de consument? De meerwaarde voor de producent is evident. Een wijn die wordt aanbevolen, valt op in de overdaad aan aanbod en zal daarom...

15. oktober 2024
Zoete witte wijnen zijn uit, de consument blieft ze niet meer. Nu golft de smaak van de gemiddelde consument sowieso aardig op en neer, maar zo’n neerwaartse spiraal als de laatste jaren te zien is bij de zoete witte is ongekend. Wijnmakers krabben zich achter hun oren wat te doen, en dus ga ik ze een beetje helpen en wel door een lans te breken voor die prachtige zoete. Met een focus op de wijnen uit de Bordeaux, maar met al die andere mooie zoete-witte-wijnstreken in gedachten. Altijd een...

24. juli 2024
Als je vijf weken door Italië reist met een grote voorkeur voor zelf koken in plaats van ‘op restaurant gaan’, kom je als vanzelf in heel veel supermarkten. Manlief verdwijnt dan – na een kort verplicht rondje vlees/vis/kaas/groenten - stelselmatig in de rij waar de wijn staat, en vindt daar doorgaans geweldige wijnen die de test ‘kwaliteit-prijsverhouding’ meer dan prima kunnen doorstaan. Soms wordt hij daarbij door de tekst op het etiket getriggerd. Zo ook in een lokale supermarkt...

09. juni 2024
Februari en maart staan in onze aspergeprovincies Limburg en Noord-Brabant in het teken van de jaarlijkse verkiezing ‘welke wijn past het best bij asperges’. Nu doet zich het feit voor dat ik een enorme aspergeliefhebber ben en (je bent lid van het NWG of niet) ook van een mooi glas wijn houd. Nog maar te zwijgen over de combinatie! Alles bij elkaar opgeteld was de stap naar een eigen bescheiden onderzoek naar een mooie wijn-aspergecombinatie snel gezet. Voor ‘Marijkes eigen...

12. april 2024
Wijn maken is permanent keuzes maken. Verpakt de wijnmaker de wijn in een fles (ook een keuze) dan rijst vervolgens de vraag: waar sluit ik ze mee af? Kiest de wijnmaker voor een kurk, dan opent zich een scala aan nieuwe opties. En elke keuze zegt iets over de wijnmaker en ook over de wijn onder de kurk. Tijd om daar – binnen de beperkte mogelijkheden van een column – ietsje dieper op in te gaan. Gelukkig hebben we om verder onverklaarbare redenen 😇 thuis een hele verzameling kurken....

09. februari 2024
Fransen zijn dol op classificaties en wedstrijdjes. Toerend door Frankrijk, zal het je veel moeite kosten om niet in een dorp verzeild te raken dat het predicaat ‘un des plus beaux villages de France’ heeft. Helaas blijkt het krijgen van dat predicaat vaak het einde van de authenticiteit van en de rust in het dorp. Ze hebben zelfs een jaarlijkse uitverkiezing van ‘le village préféré des Français’, opvallend vaak gewonnen door dorpen in de Elzas. Ik vraag me af wat dat dan betekent...

18. december 2023
In juni 2023 heb ik een blog geschreven over een kleine broer in de Loire. Deze keer gaat het ook over een kleine broer, maar dan wel een héél kleine broer. Begin oktober 2023 waren manlief en ik in de Côte Chalonnaise op de grens met de Mâconnais. We maakten een wandeling vanuit Saint-Gengoux-le-National en kwamen langs het – verder voor mij onbekende gehucht – Savigny-sur-Grosne. Die naam kun je verder vergeten, maar laat in die gemeente een van de oudste wijngaarden, geëxploiteerd...

10. september 2023
Het ziet er uit als port, het ruikt naar port en als je het proeft smaakt het naar port. En toch mag het geen port heten. Hoe dat zo? Ook hier doet zich het fenomeen voor dat de Europese wijnwetgeving de herkomstbenaming tegenwoordig goed beschermt. Hoe anders was dat in vroeger tijden toen in de VS veel inheemse witte wijnen als Chablis verkocht werden. Die naam was daar zo ingeburgerd dat ik – tijdens een van mijn bezoekjes aan Chablis – aan Amerikanen moest uitleggen dat ‘Chablis’ de...

03. augustus 2023
Je zult het maar hebben, sta je daar al jaren met je wortels in de grond. Je doorstaat vorst, hagel, droogte, brandende zon, steeds dieper gaan je wortels op zoek naar de beste voedingsstoffen en het koelste water. En dat doe je om jouw wijnboer te kunnen belonen met de beste druiven, geconcentreerder en met vollere aroma’s dan de druiven van je jongere broertjes en zusjes. Maar dat is niet de enige reden, je blijft ook dapper doorgaan om hem de mogelijkheid te geven om ‘vieilles...

Meer weergeven